"Medicus Curat, Natura Sanat" "Medicul tratează, natura vindecă" - Hipocrate
Dr. Doina Dămăceanu
cabinet medical individual - Obstetrică-Ginecologie

Iaşi, Policlinica mare, etaj 3, cabinet nr. 235
Telefon: 0232 244 602; 0744 581 413
ecografia 3D

Aflaţi mai multe despre ecografia 3D si care este rolul ei in sarcină. Vă prezentăm aici mai multe amănunte despre această procedură recomandată în sarcină.
informaţii medicale

Găsiţi aici informaţii utile despre colposcopie, examenul citotumoral Babes-Papanicolau, infectia cu HPV, asistenţa prenatală, planificare familială şi altele.
sfatul medicului

Răspunsul la cele mai frecvente întrebări adresate medicilor ginecologi şi alte informaţii utile.

Dr Dămăceanu D.

Medic primar obstetrică-ginecologie
cu competentă în echografie Leuven Belgia, doctor în medicină

Cursuri de perfecţionare
Participări la manifestări stiiţifice
Experienţă profesională
Lucrări ştiiţifice
Informaţii medicale


Asistenta prenatala are ca si obiectiv asigurarea evolutiei normale a oricarei sarcini dorite implinita de nasterea unui copil normal dintr-o mama sanatoasa.
Sarcina se divide in trei trimestre: trimestrul I (0-14 SA), trimestrul II (15-28 SA) si trimestrul III (29-42 SA), fiecare avand probleme obstetricale specifice. Programul consultatiilor este hotarat de medicul specialist, dar in general pentru o femeie sanatoasa primipara contine 10 consultatii, iar pentru una multipara in medie 7 intalniri cu medicul specialist. Exista , insa, gravide cuprinse in grupe cu risc care vor avea nevoie de o mai mare atentie si in consecinta ritmul consultatiilor poate fi diferit. De asemenea poate fi oportuna consultarea unor medici ce apartin altor specialitati medicale intr-o echipa multidisciplinara condusa de catre medicul obstetrician. Pe parcursul sarcinii si mai ales in ultimul trimestru se va face si pregatirea psihologica pentru nastere, moment unic in viata unei femei.

Planificarea familiala inseamna posibilitatea de a alege momentul potrivit pentru a avea copii si numarul acestora. Acest deziderat se obtine cu ajutorul unei metode contraceptive eficiente si potrivite fiecarei persoane. Pe baza informatiilor oferite de medic se poate alege una din urmatoarele metode contraceptive:
-contraceptie hormonala cu ajutorul contraceptivelor combinate COC, a pilulei numai cu progesteron PNP sau a contraceptivelor injectabile cu progesteron
-implantele cu progesteron
-contraceptia de bariera cu prezervative sau diafragme
-dispozitivul intrauterin DIU
-sterilizarea chirurgicala voluntara
-metode naturale de planificare familiala

Examenul citotumoral Babes-Papanicolau este cea mai accesibila, dar si cea mai importanta medota de screening in cancerul de col uterin, putand sa detecteze anomalii celulare inainte ca acestea sa devina canceroase. Se recomada sa fie efectuat anual de catre toate femeile care si-au inceput viata sexuala.
Corect recoltat si interpretat poate da informatii pretioase in legatura cu prezenta unui proces precanceros sau canceros la nivelul colului uterin si de asemenea poate descoperi unele semne de infectie. Celulele recoltate de pe suprafata colului uterin cu ajutorul unei spatule sau a unei periute se depun pe o lama de sticla si dupa o preparare specifica se citesc la microscop.
Rezultatul unui test Babes-Papanicolau poate fi influentat de existenta sangelui menstrual,infectiilor vaginale, folosirea in ultimele 48 de ore a spray-urilor, ovulelor, spermicidelor sau spalaturilor vaginale.

Infectia cu HPV(Human Papilloma Virus) este o boala cu transmitere sexuala extrem de raspandita. Exista mai multe tipuri de HPV, iar afectiunile rezultate din infectie pot fi benigne (papiloame, condiloame sau negi genitali) sau maligne (cancer de vulva, vagin, anus, col uterin)
Frecvent infectia este asimptomatica si dispare fara a lasa sechele, dar exista cateva tipuri ce pot persista in timp si pot duce la modificari precanceroase care se pot transforma in cancer. In zona genitala au forma unor mici tumorete, a unor conopide sau a unei creste de cocos, cu dimendiuni variind de la cativa milimetri la zeci de centimetri.Sunt extrem de contagioase si se transmit prin contact sexual sau de la mama la fat.
Tratamentul urmareste distrugerea condiloamelor si trebuie condus de un medic ginecolog sau dermatolog. Acesta consta in aplicarea locala a unor substante, crioterapie, electrocauterizare sau excizie chirurgicala, in functie de marimea acestora si de localizare. In acelasi timp este necesara abtinerea de la relatii sexuale pe perioada pe care medicul o considera contagioasa. Este important sa se trateze ambii parteneri concomitent.
Prevenirea se poate face prin vaccinare cu unul din vaccinurile existente.Vaccinul tetravalent contine particule asemanatoare tipurilor virale 6,11,16,18 care sunt raspunzatoare de majoritatea condiloamelor genitale(6,11) si a displaziilor cervicale (16,18). Daca exista infectare anterioara cu unul din tipurile continute in vaccin, acesta va protejeaza impotriva afectiunilor provocate de celelalte tipuri de virus HPV continute in vaccin, fiind ineficient impotriva infectiilor deja existente. Dreptul la sanatate este un bun fundamental al omului. El se refera si la sanatatea reproducerii.

Colposcopia este o metoda de examinare a vulvei, vaginului si colului si este indicate atunci cand examenul Babes Papanicolau iese modificat sau cand ginecologul observa un col uterin ce arata anormal in cursul examinarii vaginale.
Instrumentul folosit se numeste colposcop. Acesta mareste imaginea pana la de 40 de ori, iar daca are atasat o camera imaginile pot fi preluate si inregistrate.
Daca in timpul examinarii se observa unele modificari se poate preleva prin biopsie o mica cantitate de tesut care se va examina ulterior microscopic in scopul dtectarii eventualelor celule modificate.
Aceasta metoda este una usoara si dureaza in medie 10-15 minute. Foarte rar o examinare colposcopica poate cauza sangerari prelungite sau infectii.
Rezultatele preliminarii vor fi primite de catre pacienta imediat, dar cele ale biopsiei pot veni dupa cateva zile de la investigatie.

Pagina Principală     |     Servicii     |     Programări     |     Despre cabinet     |     Fotografii     |     Contact